Γράφει η Αμανατίδου Στέλλα, Νηπιαγωγός ΕΑΕ, ΚΕΣΥ ΚΩ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ- ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Ένα από τα πρώτα δραστικά μέτρα της κυβέρνησης λόγω του κορονοϊού Covid-19 ήταν το κλείσιμο των παιδικών σταθμών, των σχολείων όλων των βαθμίδων, των φροντιστηρίων και φυσικά των παιδότοπων. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ανησύχησαν πως θα πάει «χαμένη» μια σχολική χρονιά και ότι τα παιδιά τους δε θα «μάθουν».

Ωστόσο, όμως η περίοδος που διανύουμε είναι η καλύτερη ευκαιρία για μάθηση σε θέματα αυτονομίας των παιδιών και αξιοποίηση ποιοτικού χρόνου παιδιών-γονέων. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη περίοδο για να έρθετε πιο κοντά στα παιδιά σας περνώντας δημιουργικό χρόνο.

Η αυτονομία σχετίζεται με την ικανότητα του παιδιού να μπορεί να κάνει κάποια πράγματα μόνο του, ανάλογο με το ηλικιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Θα πρέπει να ενισχύουμε την αυτονομία και κατά συνέπεια την ανεξαρτησία του παιδιού, αναθέτοντας του κάποιες αρμοδιότητες, τις οποίες μπορεί να εκτελλέσει και να το κάνουν πιο υπεύθυνο.

Δραστηριότητες για αυτονομία μέσα στο σπίτι


· Πρωινή ρουτίνα

Φτιάξτε μια λίστα αρμοδιοτήτων που να συνοδεύονται από εικόνες και ενθαρρύνετε το παιδί να τις πραγματοποιήσει. Οι αρμοδιότητες να είναι απλές και να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του παιδιού. Δε μας ενδιαφέρει αν θα τις κάνει τέλεια αλλά να μπει σε μια διαδικασία να μάθει ότι είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Π.χ. αρμοδιότητες όπως «βουρτσίζω δόντια», «στρώνω το κρεβάτι», «φτιάχνω το πρωινό μου» κτλ. Δε ξεχνάμε να επιβραβεύουμε την προσπάθεια του παιδιού.

 • Εμπλοκή των παιδιών στις δουλείες του σπιτιού

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μόνο για τους γονείς

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στις καθημερινές δουλειές στο σπίτι βάζοντας κανόνες συμμετοχής στις δουλειές με κέφι και όχι διδακτικό ή επικριτικό ύφος.

 • Κάντε τις δουλειές παιχνίδι βάζοντας μουσική ή κάντε διαγωνισμό για το ποιος θα το κάνει πιο γρήγορα.
 • Δώστε του ένα πανάκι να ξεσκονίσει
 • Αφήστε το να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του σε κουτιά
 • Αφήστε το να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε τα ρούχα στο πλυντήριο, να απλώσετε τα ρούχα, να τα τοποθετήσετε στις ντουλάπες
 • Βάλτε το να σκουπίσει με ένα μικρό σκουπάκι
 • Δώστε του στο μαγείρεμα να ανακατέψει
 • Να αδειάσει τα καλάθια σκουπιδιών από το μπάνιο κ.α.
 • Στρώνω μόνος μου το τραπέζι

Σε ένα συρτάρι της κουζίνας κολλήστε από έξω σε ταμπέλα το όνομα του παιδιού και μέσα τοποθετήστε ένα πιάτο, ένα ποτήρι, ένα σουπλά, κουτάλι, πιρούνι και παιδικό μαχαίρι. Μπορείτε να έχετε μέσα και αγαπημένες υγιεινές τροφές όπως χυμός, μπανάνα, μπάρες, ξηροί καρποί. Την ώρα του φαγητού ζητήστε από το παιδί να στρώσει το τραπέζι στη μεριά που θα καθίσει. Αργότερα ζητήστε του να μαζέψει και να σας βοηθήσει με το πλύσιμο των πιάτων.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Ελάτε στο ύψος του παιδιού όταν θέλετε να του μιλήσετε ή να δώσετε οδηγίες έτσι ώστε να του τραβήξετε τη προσοχή και να επιτύχετε βλεμματική επαφή.
 • Σπάστε τη κάθε δραστηριότητα σε απλά βήματα δίνοντας απλές και ξεκάθαρες οδηγίες.
 • Για να κατανοήσει καλύτερα ένα παιδί τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσει σε μια δραστηριότητα μπορούμε να παρέχουμε οπτικές ενδείξεις π.χ. για το πλύσιμο των χεριών μπορούμε να κολλήσουμε εικόνες πάνω από τον νιπτήρα με τη διαδικασία
 • Δώστε χρόνο στο παιδί και σεβαστείτε το ρυθμό ανταπόκρισης - δε χρειάζεται το επικριτικό ύφος και τα νεύρα θυμηθείτε ότι το παιδί μαθαίνει αυτές τις δεξιότητες για πρώτη φορά και είναι λογικό ότι δε θα το κάνει τέλεια
 • Λειτουργήστε ως πρότυπο. Δείξτε του τι χρειάζεται να κάνει σε κάθε βήμα και υπενθυμίστε του αν ξέχασε κάτι. Αφήστε το να σας μιμηθεί